Har du hørt barna brukt disse ordene?

– Og lurer på hva det betyr ??

Fly

En forkortelse på svømmearten butterfly

Innslag

Slå inn i kanten når en øvelse er slutt eller ”Komme i mål”. Et bra innslag er et kjapt og markert innslag. På jevne øvelser kan et bra innslag for eksempel være forskjell på første og tredje plass.

Fri

Fri er en øvelse hvor man kan velge svømmeart selv. Crawl går fortest og er det nesten alle velger. Men det er lov å svømme bryst, rygg eller butterfly. I approberte stevner har en lov å bytte svømmeart underveis, men kun 2 ganger.

Individuell Medley (IM)

En øvelse som innbefatter alle de fire svømmeartene i samme svømmeøvelse i denne rekkefølgen: Butterfly – rygg – bryst – Crawl

En svømmer like lang distanse av hver svømmeart. 100m IM = 25 m på hver svømmeart.

Streamline

Svømmerens kropp er i en strømlinjeformet posisjon som minimaliserer motstanden i vannet. Det gjelder å gjøre seg så lang og smal som mulig.

Kick

Vertikale spark med samlede føtter. Obligatorisk beinspark i butterfly. Brukes også mye etter fraspark i vendinger i alle svømmearter unntatt bryst. Under trening kicker svømmerne både på mage, rygg og på siden.

Basistrening

Hovedsaklig innendørs (i gymsal eller på bassengkant) trening av muskelstyrke og balanseevne. Det er spesielt viktig å trene ulike støttemuskler for at svømmeren skal bli i stand til å holde en «streamline» posisjon i vannet.

Landtrening

Dette er et noe videre begrep som kan inkludere både styrke og balansetrening, men som også legger stor vekt på bedring av kondisjonen ved hjelp av f. eks. løpetrening. Kan like gjerne foregå utendørs som innendørs.

Zoomers

Et hjelpemiddel som brukes under trening. Dette er korte svømmeføtter som muliggjør svømmetrening på eller over konkurransefart. Trener vil gi beskjed om en har behov for dette i trenings sammenheng.

Hvor kjøper man dette? I en sportbutikk ellers er http://www.swimshop.no en bra nettbutikk.

Paddles

Dette er små «plastbrett» som festes til hendene. Gjennomtrekket i alle svømmeartene blir tyngre samtidig som farten øker ved bruk av paddles. Ved å bruke paddles kan man konsentrere belastningen på rygg, bryst og arm muskler. Brukes i begrenset grad på yngre svømmere pga fare for overbelastning av skuldermuskler. Trener vil gi beskjed om en har behov for dette i trenings sammenheng.

Hvor kjøper man dette? I en sportbutikk ellers er http://www.swimshop.no en bra nettbutikk.

Kickebrett

Flytebrett man bruker nå man skal øve beinspark. Brettene kan lånes i Møglestuhallen.

Disk

Disk er en forkortelse for diskvalifikasjon. En kan bli disket på øvelser på approberte stevner.